Mitä seuraavaksi?

Hörppään aamukahvia kupistani keittiön pöydän ääressä. Samalla tuijotan ikkunasta Pispalan sateista metsämaisemaa. Myrsky riepottelee kellastuneita koivuja. Kesä on ohi. Ikävä Oregonin vuorimaisemiin iskee voimakkaana. Kaivan esiin vanhat printatut reissukuvat kahvin seuraksi ja muistelen ensimmäisiä kiipeilyreissujani.

hyppy
Matkalla Mt. Washingtonin huipulle Allanan, Hannahin ja Lenan kanssa.
huipulla
Huipulla! Taustalla Three Sisters -vuoret.
läpyt
Ylävitoset matkalla alas. Horisontissa Three Finger Jack (vas.) ja Mt. Jefferson (oik.).

Oregonissa asuessani ympärilläni oli kaksi hyvin erilaista harjoittelumaastoa kiipeilylle: sporttikiipeilyn mekka Smith Rock ja Kaskadivuorien yksinäiset eteläiset huiput. Ystäväni Allanan kanssa kiipesin ensimmäisen Kaskadivuoriston huipun Three Finger Jack:n ja samalla kiipesin ensimmäisen alppireittini. Leikkimielisesti päätimme Allanan kanssa, että kiipeämme kaikki Oregonin Kaskadivuoriston huiput.

Kesällä 2012 kiipesimmekin sitten Oregonissa Kaskadivuoristosta seuraavat huiput: Three Finger Jack, Mt. Washington, Mt. Thielsen ja South Sister. Allana kiipesi Mt. Hoodin talvella, minä kesällä.

mt thielsen2
Mt. Thielsen Oregonissa.
uimassa
Uimassa hikisen päivän jälkeen. Taustalla Mt. Washington.

Kävimme myös kerran pohjoisessa Washingtonin puolella kiipeämässä alppiklassikon Ingals Peakin huipulle. Tuon reissun aikana Kaskadivuoriston pohjoiset huiput vangitsivat minut. Toisin kuin Oregonissa, Washingtonissa vuorenhuipput piirtyvät taivaanrantaan silmän kantamattomiin jatkuvana sahalaitana.

Suunnittelin, että vietän seuraavan kesän Washingtonissa Kaskadivuoriston pohjoisia huippuja kiiveten. Halusin tuolloin kiivetä mahdollisimman monta helppoa huippua ja kehittää kiipeilytaitojani alppimaastossa. Sitten muutin takaisin Suomeen ja suunnitelma jäi toteuttamatta.

Pari vuotta myöhemmin yritin uudestaan. Suunnittelin reissua Washingtoniin Enchantments -alppiparatiisiin kiipeilemään ystäväni kanssa. Matkustusajankohtamme oli kuitenkin lyöty lukkoon keväälle, jolloin Washingtonissa on sateista. Päädyimme matkustamaan Yosemiten kansallispuistoon.

Mt Stuart
Mt. Stuart komeilee vieressä haikatessamme Ingals Peakille.
AmerikkaIMG_3278
Näkymä Ingals Peakin huipulta. Taustalla Kaskadivuoria silmän kantamattomiin. Mt. Reinier kohoaa pilvien yläpuolelle.

Viikko takaperin ystäväni kysyi minulta, että aionko hakea Finnish Alpine Awardia eli alppikiipeilystipendiä. En ollut ajatellut asiaa, koska en oikeastaan tiennyt vielä tuolloin millaisin edellytyksin stipendiä voi hakea. “Pitäisikö keksiä jotain?”

Finnish Alpine Awards on suomalainen alppikiipeilystipendi, jolla tuetaan vuosittain suomalaisia kiipeilyhankkeita. Stipendin säännöt, hakuperusteet ja arvot, joiden perusteella valinta tehdään, on lueteltu selkeästi Alpine Awardin kotisivuilla. Kiipeilyhankkeen on oltava haasteellinen ja hakijoiden on oltava rehellisiä omien kykyjen ja kiipeilyhankkeen tavoitteiden suhteen. Hanketta toteutetaessa tulee noudattaa hyvää tyyliä ja urheiluhenkisyyttä. Lisäksi hankkeen tulee olla omaperäinen. Hanke voi olla joko henkilökohtainen tai yleishyödyllinen. Tutustuttuani alppistipendiin huomasin, että minähän saatan sopia kandidaatiksi.

Tänä sateisena tiistaiaamuna, valokuvien ja muistojen innoittamana vanha suunnitelma heräsi jälleen eloon. Minä haaveilen alppikiipeilymaratoonista Washingtonissa, Amerikan luoteisnurkassa. Nyt on sopiva hetki suunnitella, treenata ja toteuttaa haave. Vuoret sijaitsevat Amerikan sateisimmassa kolkassa, joten matkustusaika sijoittuu sille kuivimmalle kuukaudelle eli heinäkuulle 2018. Tavoitteeni kiipeilyreittien suhteen on muuttunut hieman vuosien saatossa, sillä haluan kiivetä helppojen klassikkoreittien lisäksi myös minulle kiipeilyllisesti haastavia alppireittejä ja linkityksiä eli reittien yhdistelmiä. Saatanpa jopa hakea Alpine Awardia tähän projektiin.

Mistä sinä haaveilet?

Aurinkoista (hehe, katso ulos) syksyä kaikille ja tsemppiä Alpine Awardin hakijoille. Loppuun vielä minua inspiroinut videopätkä Jennyn ja Whitneyn Der Link up -linkityspäivästä Washingtonin vuorimaisemissa.

Leave a Reply