Automatkailu Amerikan länsirannikolla – Vinkkejä autossa asumiseen

Ystävä pyysi minulta tätä kirjoitusta. Tässä minun vinkit automatkailuun ja asumiseen henkilöautossa Amerikan länsirannikolla.

Tekstin lopussa on tarkempi lista paikoista, joissa olen käynyt sekä autoista, joissa olen asunut. Ota yhteyttä, jos mieleen tulee kysymyksiä tiettyyn kohteeseen liittyen. Tai kirjoita kommentteihin omat vinkkisi.

IMG-20170426-WA0008
Minun Amerikan koti juuri nyt.

Asiaan. Miksi autossa ylipäätään kannattaa asua? Mistä vuokrataan auto? Missä autolla saa olla yön yli? Tarvitaanko kylmälaukkua? Missä käydään vessassa? Entä suihkussa? Miten autossa asumisesta tehdään mukavaa?


Viimeisen kahden vuoden ajan vaivattomin ja edullisin vaihtoehto 2-6 viikon Amerikan kiipeilyreissuilleni on vuokrata matkailuautoksi muunnettu henkilöauto, koska:

Leiriytymisvarusteita ei tarvitse ostaa paikanpäältä tai viedä Suomesta. Telttailuun tarvittavia varusteita kuten telttaa, makuualustaa, makuupussia, tyynyä, keitintä, kattiloita ja ruokailuvälineitä ei tarvitse pakata mukaan tai ostaa. Rahaa säästyy huomattavasti ja laukkuun jää enemmän tilaa topeille ja kiipeilyvarusteille.

Autossa majailussa on se hyvä puoli, että yöpyminen ja liikkuminen paikasta toiseen hoituu samalla välineellä ja samalla rahalla. Lisäksi matkasuunnitelmia voi muuttaa lennosta ja tienposkeen voi pysähtyä nukkumaan silloin kun väsyttää. Henkilöautolla liikkuminen on huomattavasti edullisempaa ja helpompaa kuin asuntoautolla.
Mitä haluan matkailuautolta? Jos lomailen autossa viikko tolkulla, haluan, että kokkaaminen on vaivatonta ja sänky on mukava. Luksusta, jos sänkyä ei tarvitse purkaa jokaisen yöpymisen yhteydessä ja ruokaa voi laittaa sateelta suojassa.
IMG_1227
Yli 180 senttisten kannattaa varmistaa sängyn pituus. Pienikokoinen menee pienempään tilaan.
IMG-20170322-WA0006
Laurin pakun keittö on erittäin toimiva.
Mistä auto vuokrataan? Amerikan länsirannikolla vaihtoehtoja ovat Lost campers, Juicy van, Roam free campers, Wicked campers ja Escape van. Lost campersistä pidän eniten siksi, että autoissa ei ole yrityksen mainoksia. Vain pieni tarra tuulilasissa kertoo, että autolla on nimi. Minulla ja Liisalla on nyt Leah niminen Volgswagen routan Yosemitessa. Aikaisemmin olen asunut saman yrityksen Grand Caravanissa.
dsc02104
Lost Campersin Grand Caravanin sänkyä ei tarvitse purkaa.
IMG_0041
Lost Campersin Volgswagen routanissa on suojaisa keittiö takakontissa. Myös vesihana ja viemäri löytyy.
Lentoyhtiöiden kilorajat ja matkalaukut. Laukkujen kilorajat ilman bonuskortteja ovat nykyään pienet. Esimerkiksi SAS:n raja on 23kg ruumaan ja noin 8 kg lentolaukku. Suosittelen matkalaukuksi rinkkaa, duffelia tai vastaavaa, joka on kevyt ja menee kasaan. Näin matkalaukku ei vie vuokra-autosta tilaa.
 


Ruuanlaitoista voisin kirjoittaa pidemmätkin pätkät. Tykkään kokkaamisesta erityisesti reissussa ja haluan valmistaa joka päivä vaivattomasti lämpimän ruuan. Kahden lieden kaasuhella (duble burner Coleman tai vastaava) on toimiva. Ainut ärsyttävä asia isossa hellassa on, että se pitää usein kasata ja pakata jokaisen käytön yhteydessä. Minun ratkaisu on pakata mukaan Jetboil, jolla voi keittää nopeasti vettä aamupuuroon ja iltateelle.

IMG-20170511-WA0006
Aamupalalla Yosemiten lähellä, 5 km El Portalista etelään. Kuva by Liisa

Vaatteiden ja toilettijuttujen organisointi autossa. On todella ärsyttävää, kun en tiedä missä on jokin vaatekappale tai kameran latauspiuha. Ratkaisu on eriväriset ja muotoiset pussukat. Toilettipussi, atk-pussi ja vaatepussit. Minulla on kolmen vaatepussin taktiikka: yksi pussi puhtaille, yksi puolikäytetyille (haisee vain vähän) ja yksi likaisille urheiluvaatteille (haisee paljon). Toilettipussukasta löytyvät rasvat ja lääkkeet. Otsalamppu, hammasharja, huulirasva, hiusharja ja pompulat sujautan auton oveen.

DSC02308
Illallinen sateella Lost Campersin Grand Caravanissa Yosemitessa.
Ruokalaatikot. Panostan kannellisiin kestäviin laatikoihin, jotka sopivat mitoiltaan kulloiseenkin vuokra-autoon (10$ per laatikko). Ruuat voi esimerkiksi järjestää sen mukaan mitä milläkin aterialla tarvitaan: aamupalalaatikko, illallislaatikko ja välipala eli karkki- ja pähkinälaatikko. Lisäksi tarvitaan ruoka-astialaatikko. Laatikot pitävät jyrsijät loitolla ja niitä on helppo siirrellä. Tilan säästämiseksi kannattaa kaikki ylimääräiset pakkausmateriaalit (muropaketit, pikapuuropaketit ja patukkalaatikot) hävittää jo kaupan pihassa.
IMG-20170511-WA0005
Kuukauden ruokaostosten järjestäminen on alkamassa. Argh. Kuva by Liisa
IMG-20170511-WA0004
Valmista. Ruokalaatikot on järjestyksessä ja turhat pakkausmateriaalit hävitetty. Kuva by Liisa
Tarvitaanko kylmälaukkua tai jääkaappia? En ole koskaan käyttänyt autoreissuilla kylmälaukkua, paitsi penkkinä. Olin aluksi huolissani juuston ja voin säilyvyydestä, mutta viiden vuoden autoreissailun jälkeen voin todeta, että ne säilyy lämpimässäkin. Juusto sulaa ja jähmettyy välillä uudestaan, mutta se ei ole haitannut minua. Ostan aina pitkään kypsytettyä juustoa. Kenties se säilyy paremmin, koska se on jo valmiiksi vanhaa?
 

Virvokkeet ja kylmät juomat. Pitkän urheilupäivän jälkeen olisi kiva nauttia kylmä olut tai limsa. Monissa paikoissa on puroja tai järvi, johon juoman saa viilenemään. Jäitä kylmälaukkuun saa kaikilta huoltsikoilta ja ruokakaupoista. Joissain vuokra-autoissa on jääkaappikin.
Missä ja miten tiskaan? Kiehautan vettä tai pyyhkäisen paperilla. Nuolaisen lusikan, joskus huuhtelen. Hiekalla ja lumella saa puhtaaksi myös. Pelkkä vesi riittää kunhan ei käytä lihaa ruuan laitossa.
aaaNukkuminenIMG_0142
Luminen herätys Mt Hoodin juurella Oregonissa.
Lyhyemmillä reissuilla en käytä tiskiainetta, koska sen hävittäminen on hankalaa. Pidemmillä reissuilla tiskaan perusteellisemmin kerran kahdessa viikossa jossain, missä tiskiveden saa kaadettua viemäriin. Pyykinpesun kanssa sama rutiini. Yli kahden viikon reissuilla pesen pyykkiäkin. Amerikassa helpoiten pesulassa. Varaa kolikoita pesulakäynneille.
Mistä kaupasta saa mitäkin? Minun ostotottumukset ovat perua ajalta, jollon asuin Eugenessa ja Bendissä. Ostan ruuat Trader Joe’s:ta, koska siellä on edullista ja tunnen tuotteet: kastikkeet, säilykkeet, akt, oliivit, tapanadet, öljy, mausteet, kuiva-aineet, suklaat ja keksit, leivät, vihannekset ja pikakahvin. Myös pussi- ja pakaste-einekset ovat hyviä.
Targetista haen säilytyslaatikot, pähkinäsekoitukset, energiapatukat, saippuat, minigrippejä, kaasua, säilytysrasioita, keittiöpyyhkeen, vauvapyyhkeitä, saippuat ja ihonhoitotuotteita. Loput haen Safewaystä tai vastaavasta ruokakaupasta.
 

 

Goodwillistä ja kirppareilta saa edullisesti käytettyä tavaraa. REI:stä saa varusteet ulkoiluun, kiipeilyyn ja leireilyyn. Asioin harvoin Wallmarteissa, mutta vinkkinä: Isoista Wallmarteista saa kirjaimellisesti kaiken.

Säilyykö leipä? Säilyy, varmaankin lisätyn sokerin takia. Mun leipä ei ole itseasiassa koskaan homehtunut täällä. Jos et ole varma, mitä kannattaa ostaa, suosittelen melkein kaikista marketeista löytyvää Dave’s Killer bread -luomupaahtoleipää. Ruisleipää löytyy usein luomuruokakaupoista. Ryvitan näkkäriä isoista ruokakaupoista. Jos et pidä makeasta leivästä, Trader Joe’s:ta saa hyvää moniviljapaahtoleipää.
Photo 29.4.2016 18.12.31
Joku tässä leivässä on pielessä, kun se ei homehdu.
Mistä saan proteiinia? Laitan reissuissa pääasiassa kasvisruokaa, koska tiskaus on helpompaa ja liha säilyy huonosti. Soijarouhe löytyy nimellä TVP (textured vegetable protein). Lämpimässä säilyvä tofu löytyy isoimmista kaupoista. Pavut, linssit, pähkinät, juusto ja kananmunat löytyvät kaikista kaupoista. String cheese (mozzarellajuustotikku) on hyvä juustoherkku retkelle. Ravintolassa herkuttelen aina hampurilaisella.
Säilyvätkö vihannekset ja hedelmät lämpimässä? Suojakaasuun pakatut vihannekset, kaikki juurekset ja sipulit säilyvät hyvin. Hedelmistä syön lähinnä banaania, mutta olen huomannut, että omenat säilyvät erinomaisesti. Ostan hevit aina mahdollisimman raakana. Banaanit ja avokadot säilytän kaukana toisistaan, niin ne säilyvät pidempään. Usein haistamalla selviää onko ruoka vielä syötävää.
Maidon ostan jauheena Safewaysta. Pohjoismaissa käytän UHT maitoa, joka säilyy avattunakin lämpimässä jonkun aikaa. Erilaisia nestemmäisiä ja jauhemmaisia kahvimaidon korvikkeita (Creamer) löytyy, mutta en pidä niistä.
Missä käydään pesulla? Vauvapyyhkeet (baby vipes) to the rescue! Suihkuja löytyy maksusta leirintäalueilta. Missä tahansa vessassa voi pestä kasvot ja pienellä improvisoinnilla myös kainalot. Käsisuihkuja Amerikassa ei ole. Julkisia suihkuja varten minulla on varvassandaalit mukana.
Nauhattomat leirikengät ovat kätevät. Minulla on yleensä varvassandaalit, sanukit tai crocksit sukkien kanssa. Kylmemmällä villasukat.
Puhdas juomavesi tulee hanasta, tosin siinä on sivumaku. Hommaan vesipulloja ja yhden isomman vesikanisterin, josta riittää vettä usemmaksi päiväksi. Vesikanisterit saa täytettyä huoltoasemilla ja leirintäalueilla, yleensä ilmaiseksi.

Missä voi yöpyä autolla tai teltalla? Tutustu alla oleviin linkkeihin. Jos et ole varma, kysy kansallispuistojen työntekijöiltä (ranger) tai paikallisilta. Yleensä kansallispuistoissa ja osavaltioiden puistoissa saa yöpyä vain leirintäalueilla, maksua vastaan. Joskus tarvitaan vain “self sign” lupa. BLM:n ja Forrest Servicen mailta löytyy helpoiten metsänhoitoteitä ja vastaavia, joiden varrella voi yöpyä. Pysy kaukana asutuksesta ja teistä, jotka vievät asuinalueille. Valtateiden taukopaikoilla (rest stop/truck stop) on yöpymis- ja telttailukielto, mutta minä olen yöpynyt niissäkin autossa. Alla pari linkkiä, joista on apua.

Freecampsites.net – lue “how to find free camping”
Campendium.com
Freshoffthegrid.com

Mitä jos olenkin väärässä paikassa? Autossa nukkuminen on toisinaan pelottavaa. Minut on kerran herätetty kesken unien ja käsketty lähteä nukkumaan muualle. Tämä tapahtui El Portalissa, Californiassa. Olen valvonut muutaman yön karhujen peläten. Jos epäröin nukkua jossain, järjestän auton niin, että kuskin paikka on tyhjä. Auton ovet voi lukita yöksi.

Millainen paikka on hyvä yöpyä? Etsi autolle mahdollisimman tasainen paikka. Jos ei löydy, pistä pää ylämäkeen. Avaa pari ikkunaa raolleen, jotta ilma kiertää ja kosteus poistuu. Jos ikkunat ovat huurussa amulla, avaa ovet. Jos vielä lähtiessäkin on huurua, laita tuulilasitohotimet hetkeksi täysille.

Photo 11.5.2016 16.48.03
Aamukahvit tien pielessä Kaliforniassa. Kuva by Katja

Eläimet, joita kannattaa varoa. Jyrsijät ovat olleet pahin ongelma. En koskaan jätä eväitä reppuun vartioimatta. Kerran yöllä hiiri kiipesi autoomme ja alkoi jyrsiä auton piuhoja. Hiiri säikähti, kun heitimme vettä konepellin alle ja ajoimme pois. Jos olen paikassa kuten Yosemite missä on karhuja (bear country), toimin alueen ohjeiden mukaisesti. Lue vaikka tämä Andrews Kurkan teksti, jos olet huolissasi karhuista.

20160324_093308
Telttailua Senjalla Norjassa.
DSC01972
Liisa heräilee pakusta Senjalla Norjasta. Webasto olisi pelastanut tämänkin aamun.
Missä on vessa? Huoltoasemilla, levähdyspaikoilla ja kahviloissa. Mutta mitä jos on kakkahätä, eikä lähellä ole vessaa? Sitten asioidaan luonnossa. Luonnossa asioidessa pitää pysytellä kaukana asutuksesta ja vedestä, kaivaa syvä kuoppa ja peitellä jäljet huolella. Puutarhalapiosta saa erinomaisen kakkalapion. Käytä wc-paperia niin vähän kuin pystyt. Naiset, pissalla ei tarvitse käyttää vessapaperia, tarvittaessa improvisoi vessapaperiksi kasvien lehtiä. Jos käytät paperia, niin minun henkilökohtainen mielipide on, että paperia ei jätetä luontoon. Miettikää roskan määrää, jos joka kerta pissalla käynnin jälkeen me kaikki naiset jättäisimme luontoon kolme palaa paperia.
Adapteri, useamman paikan usb -autolaturi ja musiikkipiuha kannattaa ottaa mukaan Suomesta. Radio kuuluu huonosti kaupunkien ulkopuolella ja tien päällä.

Puhelin ei löydä kenttää kaupunkien ulkopuolella, mutta avoin wifi löytyy esimerkiksi kahviloista, kaupoista ja kirjastoista. Minä pidän puhelinta aina airplane-modella jotta puhelimen virta riittää pidempään. En suosittele paikallista liittymää. Jos sellaisen haluat, Verizonilla on kattavin verkko ja se on toiminut parhaiten minulla. At&t toimii joissain harvemminkin asutuissa paikoissa. T-mobile toimii vain isommissa kaupungeissa.

Navigointi ja ajoreitin suunnittelu. Ilmaisista navikointivaihtoehdoista Google maps toimii hienosti Android-puhelimella. Here:n kanssa minulla on ollut ongelmia. Mitä tahansa käytätkin, suunnittele reitti ja lataa tarvittava kartta-alue offline tilaan. Alkukeväästä monet vuorien yli vievät tiet ovat suljettu lumen takia, loppusyksystä metsäpalojen takia. Luonnossa navigoin Gaia mapsilla. Gaiaan on valmiiksi merkattu monet kansallispuistojen vaelluspolut. Jopa kiipeilijöiden (climbers trail) polkuja löytyy.
Milloin kannattaa matkustaa? Parhaat ajat minun mielestäni ovat kevät ja syksy, riippuen toki kohteesta. Tässä muutama juttu, mitä voi pohtia. Kukkaloisto ja vesiputoukset ovat parhaimmillaan keväisin. Jos haluat nähdä aavikon kukkaloiston (Death Valley, Indian Creek), menisin ensisijaisesti keväällä. Päivät ovat pisimmät kiipeilyyn, mutta kiipeilyreitit voivat olla paikoin märkiä. Myös kiipeilykiellot lintujen pesintöjen takia osuvat usein maalis-kesäkuulle.
Osa vaelluspoluista on suljettu alkukeväästä. Sen sijaan monia teitä avataan keväällä ensin pyöräilijöille ja vasta kesällä autoilijoille. Syksyllä on kuivaa, mutta päivät ovat lyhyemmät. Jos matkustan keväällä, suunnittelen reitin etelästä pohjoiseen. Syksyllä toisin päin. Vuorilla on aina viileämpää, sisämaassa ja aavikoilla kuumempaa.
Tiemaksut ja pääsymaksut. Sillat ja isojen kaupunkien tienpätkät ovat toisinaan maksullisia, 4-8 dollaria. Kansallispuiston päivämaksu on 30 dollaria, joten kannattaa ostaa 80 dollarin vuosikortti, joka kattaa kaikki puistot.
Kortti vai käteinen? Minä maksan kaiken luottokortilla. Nostan rahaa automaatista tarvittaessa. Kaupan kassalta saa toisinaan nostettua käteistä (cash back). Leirintäalueilla ja pesuloissa (quarters) tarvitaan usein käteistä.

Milloin pitää varata lennot ja auto? Ostan lennot noin kolme kuukautta aikaisemmin ja varaan auton kaksi kuukautta aikaisemmin. Ehkä aikaisemminkin kannattaisi. Googlaa autovaihtoedot ja pyydä tarjous (quote) ajoissa, varsinkin jos matkustat sesonkiaikaan huhti-syyskuussa. Edullisimmat lennot Suomesta länsirannikolle ovat aina olleet San Franciscoon (450-750$). Omien penninvenytyskikkailujeni jälkeen suosittelen ostamaan lennot suoraan lentoyhtiöltä vaikka se maksaisi pari kymppiä enemmän. Muutokset on helpompi hoitaa. Peruin kerran Ice Land Airilta ostamani lennot kaksi päivää ennen reissua ja minulle palautettiin 75% matkan hinnasta, vaikka minulla ei ollut peruutusvakuutusta.Mistä tuli mieleen, että peruutusvakuutus ja matkavakuutus on todella hyviä! Minulla on Gouda Super. Jenkeissähän ei kannata hypätä ambulanssikyytiin ellei omista kattavaa vakuutusta. Jos vakuutusta ei ole, soita mieluummin taksi. Esimerkiksi Yosemitessa helikopteripelastus seinältä on ilmainen, mutta ambilanssikyyti sairaalaan maksaa.

Mitä maksaa? Päiväkustannus Lost Campers vuokra-autolle vakuutuksineen on 55-70 dollaria. Tähän lisätään bensat (2-4$ per gallona eli .75-1.25 € per litra). Useillä vuokrayhtiöillä ajomailit maksavat vielä erikseen. Esimerkiksi Lost campersilla sisältyy 100 ajomailia per päivä. Lisäksi toisesta kuljettajasta ei veloiteta ylimääräistä.
Vertailun vuoksi telttapaikka kansallispuistossa maksaa 12-26 euroa per yö ja motellit alkaen 36 dollaria per yö. Hertzilta tai Enterpriceltä olen vuokrannut autoja 7-12 vurokaudeksi kerrallaan. Hinta on vaihdellut 500-1000 dollarin välillä.
Vuokra-autojen varustelutaso voi vaihdella, mutta yleensä autoissa on valmiina kaasuhella, kokoontaitettava pöytä ja tuolit, ruuanlaittovälineet, peitto, tyynyt sekä lakanat.
DSC02255
Jos pelkäät kylmää, osta lisäpeitto tai ota yksi makuupussi mukaan.

Jos matkustat kuukausitolkulla, auton ostaminen, rakentaminen ja myyminen ennen kotiin paluuta on varmasti kannattavampaa kuin auton vuokraus. Ja mikä parasta, saat rakentaa haluamasi setupin itse.
Siinäpä ne, ei muuta kun kivaa reissusuunnittelua!

————————————–

Tässä lista paikoista, joissa olen vieraillut. Kysy lisää, jos jokin kohde kiinnostaa.

Olen tehnyt kavereiden kanssa länsirannikolla kaksi perinteistä road trippiä Portland-Las vegas-Los Angeles-San Francisco, joiden aikana yövyimme motelleissa ja vuokramökeissä. Lisäksi lukuisia kiipeilyreissuja, joiden aikana olen yöpynyt pääasiassa autossa, mutta jonkin verran myös teltassa. Karuimman yöni vietin levähdyspaikan (rest stop) asfaltilla pressun päällä, taivasalla.

Osavaltiot: Oregon, Washington, Nevada, Kalifornia, Utah, Wyoming, Idaho ja Kentucky. 

Reissujeni kohteena ovat pääasiassa kiipeilykohteet, kansallispuistot ja vuoret; Yosemite national park, Arches national park, Lake Tahoe, Indian Creek, Zion national park, Grand Teton national park, Bishop, Hulk, Needles, Red Rocks national park, City of Rocks, Leavenworth area, Trout creek, Crater Lake, Red River Gorge ja Smith Rock state park.
aaaNukkuminenIMG_0135
Priuksella Indian Creekissä.
Lisäksi olen haikannut pätkiä Pasific crest trailista, John muir trailista ja telttaillut Oregonin rannikolla. Jos vaeltaminen ja maisemat kiinnostaa, lue kirja Wild tai katso elokuva Villi vaellus.
Olen kiivennyt kymmenkunta Kaskadivuorijonon huippua, joista esimerkiksi South Sister ja Mount Thielsen on mahdollista valloittaa kävellen.

Kaikki mainitsemani paikat ovat suosittuja nähtävyyksiä ja retkeilykohteita, joissa voi poiketa matkan varrella kaupunkikohteisiin. Kaupungeista tutuimpia ovat Oregonissa Eugene, Bend, Ashland ja Portland. Washingtonissa Leavenworth. Kaliforniassa Chico, San Fanciscon alue ja Los Angeles. Nevadassa Las Vegas. Wyomingissa Jackson Hole. Sekä tietenkin monet pikkukaupingit kansallispuistojen laitamilla. Itärannikolla New York City ja Kentuckyssa Lexington.
 

 

Olen asunut Amerikassa matkustellessani Toyota Priuksessa, Grand Caravan Dodgessa ja viimeisimpänä Volgswagen Routanissa. Suomessa ja Norjassa olen viettänyt öitä Volgswagen Transporterissa, Caravellessa sekä Golfissa. Myös äidin Peogeotissa olen viettänyt pari yötä. Ainut mitä en suosittele matkailuautoksi on Golf.

IMG_0114
Automatkailua ei mukavimmillaan, mutta kivaa oli silti!

Muokattu 30.5.2017. Näppäilin jutun alunperin puhelimella ja lay out män penkin alle. Yritin korjata, mutta eihän siitä tullut mitään, kun en osaa. Hehe! 🙂 

3 Replies to “Automatkailu Amerikan länsirannikolla – Vinkkejä autossa asumiseen”

  1. loistava kirjoitus emma! haluaisin vielä lisäyksenä mainita, että kun käytetään kaasu- tai bensakeitintä (tai lämmitintä) sisällä autossa, niin kannattaa ehdottomasti pitää kelista riippumatta jotain räppänää auki häkämyrkytyksen varalta.

Leave a Reply